Bierne

Honningbi summer over græskar, 2020

Vores bier

Vi har bistader både i Skarrild, Fredsted og Ulfborg, hvor Nielsen-familiens fødegård ligger. I Skarrild har vi vores bier ved grundens mose og vildeng, hvor bierne kan trække på diverse vilde planter. På ejendommen i Ulfborg er bistaderne fordelt på tre små bigårde. Bierne trækker på blomstrende træer, buske og vilde blomster i vores fredskov, som er etableret i 2017. De trækker også vores marker, hvor vi mest dyrker hvidkløver og boghvede. I alle vores marker har vi sået blomsterstriber. I sensommeren trækker de på lyngen- dels på vores egen hede og dels på hederne omkring os. I Fredsted står bistaderne i Ejnar og Elsebets have og trækker på planter i haven og de omkringliggende marker. Da omgivelserne betyder meget for honningens smag, da forskellige planter tilfører forskellig smag, har vi i webshoppen opdelt vores honninger i kategorier efter sted. På den måde kan du måske smage dig frem til din egen favorit?


Et rent produkt

Reglerne for økologisk biavl kræver, at bierne har adgang til at trække på 95 % godkendte nektar- og pollenkilder inden for en radius af bigården på tre km. Nektar- og pollenkilder betragtes som godkendte, hvis de stammer fra økologiske arealer, miljøvenligt drevet arealer eller naturarealer. Da vores arealer ikke er store nok til at dække et sådan område, kan vi desværre ikke på nuværende tidspunkt certificeres økologiske på vores honningproduktion, som derfor er en særskilt bedrift fra resten af gårdens produkter. Det skal dog siges, at vi som økologisk virksomhed ikke bruger hverken pesticider eller kemiske tilsætningsstoffer.


Naturligt sødemiddel og antibakterielle egenskaber

Honning er en god naturlig erstatning for sukker i madlavning. Den kan bruges bl.a. i te og som pålæg.
Honning har en særlig antibakteriel egenskab. Den indeholder nemlig et kraftigt enzym, som omdanner sukkerstofferne til brintoverilte, der dræber bakterier. Hvis man vil bibeholde denne egenskab i honningen, er det vigtigt, at den ikke varmes op over 40 , da de lindrende enzymer dør ved temperaturer derover.
Al vores honning er hjemmeslynget direkte fra staderne og ikke opvarmet, hvilket betyder, at honningen bevarer sine antibakterielle egenskaber. Se mere om og køb vores forskellige honningsorter i webshoppen her.